X  

Peaceful WarriorI filmen ”Peaceful Warrior” mødte en ung universitets-atlet, Dan, en mystisk, gammel tankpasser, som han gav navnet Socrates. I det årti, der fulgte, efter at han havde rejst jorden rundt flere gange og efter at have søgt visdom hos andre spirituelle lærere, udviklede Dan en ny tilgang til livet – med et fredeligt hjerte og en krigers ånd.

Om Peaceful Warrior

'En storslået og usædvanlig film, som tager dig på en rejse ud af mentalverdenen og ind i nuet. Se den og lad dig transformere.'
 - Eckhart Tolle

 'Mange film lover lykke, men for det meste i en flygtig form, som en rutsjebanetur, der ender i en tom fornemmelse. Så søger man videre efter det næste gys. Kun få film sætter spørgsmålstegn ved, hvad lykken egentlig går ud på, eller foreslår metoder til at holde den ved lige. Peaceful Warrior stiller dette spørgsmål, og dermed løfter den en ud af sindets verden. En vigtig og inspirerende film, som kan forandre folks liv.'
 - Sting

'Når man hører sandheden, lyder den bekendt. Ligesom at se et spejlbillede af noget, du allerede besidder. Filmen her er sådan et klart og enkelt spejlbillede. Jeg nød hvert eneste øjeblik.'
 - Jim Carrey

 'En smukt udformet og meget underholdende film, som taler til menneskeåndens styrke og ukuelighed. Peaceful Warrior giver os en dyb og sjælden indsigt i den menneskelige sjæl. Filmen minder os om det, vi er skabt af, og genetablerer forbindelsen til vores indre kraft, så vi kan føle og favne den. Se denne film den vil ændre din livsbane for altid.'
 - Tony Robbins

  X  

What the Bleep do we (k)now!? - Verden på hovedetWhat the Bleep do we (k)now!?
Hold på hat og briller! En helt ny form for film om alt mellem himmel og jord - bogstaveligt talt. Fjorten fysikere, biokemikere, psykologer og mystikere tager dig med på en rutchebanetur i bevidsthedens uendelige muligheder. Du er ikke det samme menneske igen, efter at have set denne film!

Er der en virkelighed uden for det, vi kan erkende? Kan vores følelser påvirke verden uden for os selv? Hvorfor har vi en så klar forståelse af fortiden, når vi ikke er i nærheden af at kunne begribe fremtiden? Hvorfor er vi her? Hvad er meningen med livet?“What the Bleep Do We Know” giver tankevækkende forklaringer i en blanding af fiktion og dokumentar. Hovedrollen spilles af den Oscarvindende døve skuespillerinde Marlee Matlin.

I filmen er hun Amanda, der er blevet forladt af sin mand, og som nu er bitter, sur og desillusioneret. En dag møder hun en lille dreng og gennem hans spørgsmål og provokationer bliver hun med et kastet ud i en ny og kaotisk virkelighed.Undervejs møder hun flere mærkværdige og kloge mennesker med forskellige perspektiver på livet, der får Amanda til også at tænke over sine egne dispositioner og livsførelse, når det kommer til mening, venner og mænd. I løbet af filmen indser hun, athun er herre over sit eget liv, og hun selv kan bestemme, om hun vil være angst eller lykkelig. Ind imellem denne handling kommer videnskabsfolk med dybe indsigter fragrænsefeltet mellem modernekvantefysik og spiritualitet.

Har du nogensinde spurgt dig selv: “Hvorfor er jeg her og hvad er meningen med mit liv?” Verden på Hovedet stiller de samme spørgsmål til både videnskaben og mere spirituelle eksperter, der bidrager med et fascinerende potpourri af svar… For hvis universet virkelig er så uendeligt og fuldt af muligheder, hvorfor er vores tanker om livet stadig så relativt begrænsede?
Verden på hovedet er både en film om en døvstum kvinde (Marlee Matlin), der finder sig selv, men også en rejse i selskab med fysikere, matematikere og spirituelle forskere til et kvantefysisk univers, der er mere komplekst og levende, end nogen tidligere har kunnet forestille sig.
Vi introduceres til de nyeste videnskabelige teorier om bevidsthed, opfattelse,kropskemi og hjernestruktur: Hvad er tanker lavet af? Hvad er virkelighed? Kan tanker ændre det, vi opfatter som virkelighed? - For at søge svar, bevæger vi os ikke alene i den materielle verden, men langt ind i den spirituelle; for hvis tanker er mere end vilkårlige neuronimpulser, er bevidsthed mere end et anatomisk tilfælde. Så der eksisterer muligvis en højere magt, men er den virkelig derude og hvor går skillelinjen egentlig mellem derude og herinde? Filmen påstår ikke at være en facitliste, men stiller en række fascinerende, provokerende spørgsmål og kaster et begavet blik på tilværelsens uendelige muligheder.

“Skarpe og vittige videnskabsmænd – opkvikkende massage til
trætte hjerner og en dejlig følelse af, at menneskelivet stadigvæk
rummer essensen af et eventyr.” Kim Skotte, Politiken.

  X  

The Celestine Prophecy -
Den Niende IndsigtBaseret på James Redfields roman Den Niende Indsigt. En spændende spirituel eventyrfilm.

Et ældgammelt manuskript bliver fundet i Perus regnskove. Her afsløres ni grundlæggende indsigter, der forudsiger en verdensomspændende vækkelse, og som åbenbares, efterhånden som menneskeheden bevæger sig mod en højere spirituel bevidsthed.
Hovedpersonen får nys om manuskriptet og tager til Peru, men stærke kræfter modarbejder udbredelsen af manuskriptet, da de føler sig truet af dets visdom.
Gennem en dramatisk ankomst og en række tilsyneladende tilfældige hændelser, erfarer hovedpersonen de første otte indsigter.
Den niende indsigt lader sig ikke uden videre afsløre og under store vanskeligheder forsøger han at finde frem til den.

Den niende indsigt er en forunderlig opdagelsesrejse på flere planer, og de indsigter og den visdom, der trin for trin bliver afdækket, giver både inspiration og energi til at følge med på rejsen mod en ny tid.

Filmen giver inspiration til at forstå livet på et dybere niveau og udvikle dit eget indre potentiale.

  X  

The Way

En stærk film, der er værd at se


Thomas Avery ( Martin Sheen ) er en amerikansk øjenlæge, der rejser til Frankrig efter sin afdøde voksne søn, Daniel ( Emilio Estevez ), dræbt i under en storm kort efter hans start på Camino de Santiago.Toms formål er i første omgang at hente sin søns krop. I en kombination af sorg og hyldest til hans søn, beslutter Tom dog at gå den gamle åndelige sti, hvor hans søn døde og bringer Daniels aske med sig. Med Daniels rygsæk på ryggen, begiver Tom sig ud på en anden rejse.

Mens han vandrer Caminoen, møder Tom andre pilgrimme fra hele verden, der alle leder efter en større mening i deres liv. Han falder modstræbende i med tre andre pilgrimme i særdeleshed, Joost ( Yorick van Wageningen ) der er en overvægtig mand fra Amsterdam, som siger, at han går Caminoen for at tabe sig, så han kan blive klar til sin brors bryllup, og så hans kone vil ønske ham hjem igen. Han er en varm udadvendt mand, der er den første til at følges med Tom.
Sarah ( Deborah Kara Unger ) er en canadisk kvinde der forsøger følelsesmæssigt at flygter fra et misbrug og en mand, hun siger, hun vandrer for holde op med at ryge.
Jack ( James Nesbitt ) er en irsk rejse-forfatter, som da han var yngre, havde et ønske om at blive en stor forfatter som Yeats eller James Joyce, men aldrig skrev romanen, han drømte om. Han lider af "skriveblokering" og er den sidste til at slutte sig til kvartetten.

Som pilgrimme vandrer de Caminoen og lejlighedsvis møder og taler de med andre pilgrimme-to franskmænd, en ung italiensk mand og Fader Frank, en ældre præst fra New York.

Thomas ser lejlighedsvis visioner af Daniel i live og smilende blandt andre mennesker.

Gruppen oplever udfordringer, som når en ung Romani stjæler Toms rygsæk. Selvom tyven undslipper, trækker hans far ham tilbage til Tom for at returnere rygsækken med flove undskyldninger, og et tilbud om at deltage i en gadefest til erstatning.

Efter gruppen ankommer til Santiago de Compostela, ledsages Tom af de øvrige tre medlemmer til Finisterre, hvor han spreder resten af ​​Daniels aske ud på havet.

 

  X  

10 Questions for the Dalai Lama

Hvad ville du spørge Dalai Lama om, hvis du fik en time sammen med ham? Den mulighed fik filminstruktøren Rick Ray, og resultatet kan ses i denne smukke film, der ud over interviewet også i ord og billeder giver et historisk tilbageblik på buddhismen og Tibets historie.


Rick Ray rejste oprindeligt til Indien for at lave en rejseskildring for et amerikansk filmselskab, med løfte om at han også ville få lejlighed til at træffe Dalai Lama. Alt var imidlertid ikke helt så vel tilrettelagt som han troede, så han måtte vente i tre måneder på sit møde. Han blev i Indien og anvendte tiden til at fordybe sig i den tibetanske og buddhistiske kultur og tilbragte også en del tid i et tibetansk kloster. Han havde fået lov til at stille 10 spørgsmål til Dalai Lama, og han havde hørt, at hvis spørgsmålene ikke var tilstrækkeligt seriøse, så kunne Dalai Lama finde på pludseligt at afbryde mødet med et tak for denne gang. I filmen følger vi også denne forberedelse, og igennem sjældne interviews med Dalai Lamas nærmeste får vi desuden indblik i en sjælden viden omkring Tibet. Selve samtalen med Dalai Lama er smukt klippet ind i filmen, og her svarer han bl.a. på spørgsmål som: Hvorfor virker fattige ofte mere glade end rige? Hvordan er det muligt at være fortaler for ikkevold, når man selv står ansigt til ansigt med trusler mod egen sikkerhed? Og vil der komme en ny Dalai Lama?
  X  

Samtaler med Gud”Et med Gud” fortæller den sande historie om Neale Donald Walsch, som har påvirket millioner af liv over hele kloden med sin bestseller bogserie ”Guddommelige Samtaler”, hvis første bind blev udgivet i 1995. ”Et med Gud” er filmatiseringen af seriens sidste bind udgivet i 2006. Da Neale kommer alvorligt til skade i en tragisk bilulykke vendes der op og ned på hans hverdag og han mister sit job. Dag for dag forværres hans tilværelse og den mand, som engang blev opfattet som en ganske nydelig person, forvandles på kort tid til en hjemløs taber, som hver dag må stå ansigt til ansigt med sin egen dødelighed.

Neales voldsomme tur den følelsesmæssige rutschebane stilles til skue, mens han kæmper for at skaffe mad, venner og kontrol over sit liv. Han oplever det ene nederlag efter det andet og med tiden får bitterheden og vreden overtaget med hans sind. I ren afmagt begynder Neale at stille massevis af spørgsmål til Gud og til sin store overraskelse får han svar!

  X  

Heaven is for real

Himlen findes virkelig - historien om en lille drengs forbløffende beretning om sit besøg i Paradis.


Under en voldsom operation får 4-årige Colton Burop en fantastiks nærdødsoplevelse. Da han kommer tilbage til livet igen, kan han berette forbløffende ting. Han har set sig selv og sine forælde under operationen. Han har besøgt 'himlen' - Paradis, og han har hilst på sin lillesøster, som døde inden fødslen (og som han ikke vidste noget om). Han har talt med sin oldefar, som døde, da hans far var barn. Osv. osv. Filmen fortæller den fantastiske og hjertevarme historie om Colton og om hvordan hans oplevelse forandrede andre menneskers liv.

  X  

Fields of Dreams

Hvis du tror på det umulige, kan det utroligste ske.
En film om at stole på sin indre stemme og om at åbne op for mirakler i en almindelig dagligdag. Om forsoning, håb og tilgivelse.


Ray Kinsella (Kevin Costner) er netop flyttet på landet med sin kone og datter, og satser på at tjene til dagen og vejen ved at dyrke majs. En dag hvor han går ude i marken hører han en indre stemme, der siger 'Hvis du bygger den, vil han komme' og han ser for sig en baseball-bane. En umiddelbart helt uforståelig åbenbaring - at lægge kostbar landbrugsjord brak for langt ude på landet at bygge en sportsbane(!). Ray frygter imidlertid at blive som sin far, som han foragter på grund af hans stivsind og manglende spontanitet - og han ønsker at følge sin impuls. Hans kone, Annie, støtter ham, og marken bliver pløjet ned og banen bygget. Og i et helt år sker det ingenting!

Ray og Annie står nu overfor økonomisk ruin på grund af den manglende landbrugsjord, og venner, familie og naboer er naturligt meget uforstående overfor det tilsyneladende vanvittige projekt. Så en dag ser parets datter, Karin, en baseball-spiller komme ud fra majsmarken fulgt af 7 andre. De er fra et 1912-hold, og kun de tre familiemedlemmer kan se og sanse dem. Nu følger en ny indre besked til Ray...

  X  

Still Alice

En professor i psykologi og lingvistik bliver som kun 50-årig ramt af en sjælden variant af Alzheimers sygdom, som hurtigt ændrer hendes liv og også rammer hendes familie hårdt.


"Still Alice" vil først og fremmest blive husket som filmen, der omsider gav Julianne Moore en Oscar. Og hun gør det da også strålende i titelrollen som Alice, der må indse, at hendes skarpe intellekt og overblik pludselig begynder at visne. Moore spiller hende afdæmpet, med fokus på de sigende små detaljer i skildringen af den hastigt tiltagende demens, der følger i kølvandet på sygdommen. Som i øvrigt må formodes at blive skildret endda meget præcist - filmen er nemlig baseret på en bestseller-roman skrevet af en ekspert i neurovidenskab.

Meget af filmens styrke ligger derudover i scenerne med Alices familie, som ligesom hende selv må forholde sig til en destruktiv sygdom, der skrider hurtigt frem. Der får Moore især særdeles solidt modspil af Alec Baldwin som hendes mand samt af Kristen Stewart og Kate Bosworth som deres to meget forskellige døtre. Fine skuespillere, der rammer deres typer præcist og ligesom Moore giver en overbevisende afdæmpet skildring af de mange følelser, familien kommer igen.

Den rolige og overbevisende tilgang til emnet i "Still Alice" er formentlig også præget af, at den ene halvdel af forfatter-instruktør-ægteparret Richard Glatzer og Wash Westmoreland selv var ramt af en alvorlig kronisk sygdom. Glatzer led nemlig af sklerose-varianten ALS, og han døde, blot et par uger efter at Moore havde modtaget sin Oscar. Så Glatzers egen oplevelse af en svigtende krop skinner givetvis også igennem i nogle af scenerne.

"Still Alice" er altså særdeles troværdig i hele skildringen af sygdomsforløbet. Til gengæld synes jeg, at hele historien omkring Alice er lidt rigeligt konstrueret. Det symbolske i, at hun er en ekspert i kognitiv sprogforståelse, som selv mister sit ordforråd. Det ekstra twist i, at sygdommen viser sig at være en arvelig variant, og den ene datter samtidig er gravid. For mig virker det en anelse forceret, når man på den måde banker dilemmaer ind med en forhammer. Og derfor fik "Still Alice" for mig ikke samme følelsesmæssige styrke som Sarah Polleys "Away from Her", der er en noget skarpere skåret film om konsekvenserne af Alzheimers.

Men "Still Alice" er altså en solid og ordentlig film, der på en afdæmpet alvorlig måde fortæller, hvordan det er at lande i et ustoppeligt sygdomsforløb, og hvordan det trods det er værd at kæmpe for at forblive et menneske. Den er bestemt værd at se, ikke mindst for Julianne Moore.

  X  

Eat Pray LoveLiz Gilbert (Julia Roberts) finder, at livet handler om mere end blot ægtemand, hus og karriere. Hun får pludselig nyt mod på livet i denne inspirerende historie, baseret på virkelige hændelser og bygget på bestsellerbogen af samme navn. Hun forlader New York og tager på en 12 måneder lang rejse, der fører hende til Italien, Indien og Bali, hvor hun gennemgår en selvudviklingsproces gennem fordybelse i sanserne (den gode italienske mad), meditation (i Indien) og åbning af hjertet i kærlighed gennem en uimodståelig balinesisk spirituel vismand. Et overdådigt og opløftende eventyr spækket med humor og hjertevarme.

  X  

Seven Years in TibetSpillefilm med bLa. Brad Pitt basseret på Heinrich Harrers selvbiografiske roman om mødet med den unge Dalai Lama fØr den kinesiske invasion af Tibet. Om mødet med vestlig ambition og Østlig hvilen i sig selv.

  X  

Månen over kirsebærtræerne

Den midaldrende enspænder Sentaro passer pligtskyldigt sit lille bageri, hvor han laver dorayaki-kager (med 'an'-fyld af rød bønnepasta) til sit faste klientel. Da han averterer efter en medhjælper, møder den 76-årige dame Tokue op. Hun er ikke imponeret over Sentaros kager, for hendes egne er nemlig endnu bedre. Tokues særlige talent får både bageriet og Sentaros humør til at blomstre op.


Det er de færreste film, om hvilke man kan sige, at de handler om dorayaki, en japansk pandekage med bønnefyld. Men det gør Månen over kirsebærtræerne, i hvert fald på overfladen og ved første øjekast.

Filmen pakker nemlig sit neddæmpede og fintfølende portræt af to forknytte personers møde ind i en fortælling om den hemmelige kogekunst bag en veludført og hjemmelavet dorayaki.

Det lyder måske en kende lavmælt og søvndyssende, men Månen over kirsebærtræerne er snarere et eftertænksomt, intimt og billedskønt drama med fokus på detaljerne.

Den ene af filmens forknytte personer er Sentaro (Masatoshi Nagase), der bestyrer en lille bod, hvorfra han sælger sine dorayaki-kager.

Den anden er den ældre dame Tokue (Kirin Kiki), og de to møder hinanden, da hun opsøger Sentaros bod. Hun anmoder om et job i boden, men Sentaro afviser hende blankt. Han er lidt af en enspænder og siger ikke mere end højst nødvendigt.

Men Tokue opgiver ikke, og da Sentaro prøvesmager den bønnepasta, Tokue har foræret ham, overgiver han sig. Den smager fantastisk, så Tokue er ansat på stedet.

De begynder derfor et umage partnerskab i den lille bod. Hurtigt bliver de små dorayaki-kager populære blandt kunderne takket være Tokues nye opskrift. Og selv om de begge to er ensomme mennesker, knytter de lidt efter lidt et fåmælt, men indforstået venskab.

Da Sentaro opdager, at Tokue lider af spedalskhed, trækker hun sig tilbage og overlader boden til ham alene. Men sammen med gymnasiepigen Wakana (Kyara Uchida) opsøger Sentaro atter Tokue på hendes plejehjem for at takke hende ordentligt.

Månen over kirsebærtræerne er utroligt lækker at se på. Instruktøren Naomi Kawase har tydeligt kælet for hver en indstilling med sans for detaljen.

Billederne er tonede i blegede og mælkede farver, der passer godt ind i filmens stemning. Kirsebærtræerne fra titlen er et genkommende visuelt motiv, der spiller nydeligt ind med deres lyserøde blade.

  X  

Som I Himmelen

Den internationalt anerkendte dirigent, Daniel Daréus, afbryder drastisk sin karriere og trækker sig tilbage til sin barndomsby i Norrland. Det varer ikke længe, før Daniel bliver opfordret til at komme og lytte til det lokale kirkekor, som øver hver torsdag i forsamlingshuset – bare for at give nogle gode råd. Daniel har svært ved at afslå, og fra det øjeblik er intet som tidligere i den lille by.Koret udvikler sig og vokser, og Daniel får både venner – og fjender. Og han møder kærligheden…


Som i Himmelen handler om en stor musiker og hans livsdrøm.
Eller: den handler om et lille samfund i det nordlige Sverige og viser det nordsvenske landskab i al sin skønhed.
Eller: den handler om en præst, der er bange for livet.
Eller: den handler om mennesker og deres forsøg på at leve det liv, de hver især har fået, og om den måde, de prøver at være medmennesker for hinanden på. Forskellen på at støtte og at opbygge – og så at nedgøre og ødelægge.

Det er en underfundig film, som i et roligt tempo giver et kig indenfor hos en flok mennesker i Nordsverige. Stærke (?) og skrøbelige, glade og bedrøvede.

Daniel, som er verdenskendt musiker og dirigent, vender tilbage til sin hjemby for at få ro og helse. Han bliver involveret i det stedlige - lidt ubehjælpsomme - kirkekor og i de mennesker, som udgør koret. Og så ruller livet sig ud for os i billeder og i en tankevækkende, morsom og nærgående dialog.

Persongalleriet rummer os alle sammen: de forknytte, de bange, de stærke, de glade, de usynlige, de almindelige, de svage, de tykke, de misundelige osv. osv.

Hvad sker der så med os, når vi får hjælp til at komme ind bag facaden? Tør vi? Kan vi? Vil vi? Filmen viser, at vi har brug for hinanden for at kunne leve livet, uanset hvilken facade, vi skjuler os bag. Den er ikke uden paralleller til evangeliet, men skal efter vores mening ses for sin egen skyld, ikke for forkyndelsen.

Personerne står stærkt og spiller godt: Lena, som har SÅ meget kærlighed at give af, og som ikke tåler løgnen. Gabriella i sit voldsfyldte ægteskab. Stig med sin usikkerhed overfor sit præstekald og sit ægteskab. Arne, der uden tøven organiserer alt og alle. Inger, som vil livet og kærligheden og prøver at nå sin mand. Og den dejlige gamle Olga, som trods høreapparat og batteri er ivrig og meget nærværende i koret. Og hvordan Tore, som er psykisk udviklingshæmmet (formentlig kalder de det ikke sådan i den by!), kan spille så ægte, er en gåde. Og så fremdeles …

Korets udvikling og oplevelser skal ikke røbes, ej heller den overraskende slutning.

Nogle vil få brug for mange Kleenex til filmen. Sådan kan det virke, når mennesker giver sig i kast med livet og bruger de talenter, de har. Den er betagende.

  X  

A Beautiful Mind

Den talentfulde og arrogante professor John Nash gifter sig med den smukke studerende Alicia og har tilsyneladende en strålende fremtid foran sig. Banebrydende forskning har givet international anerkendelse. CIA hyrer ham til at bryde tophemmelige koder, men det krævende arbejde ødelægger hans i forvejen skrøbelige forhold til virkeligheden, og han bliver plaget af paranoid skizofreni.


Et Smukt Sind vandt hele fire Oscars, blandt andet for Bedste film. Den er instrueret af Oscar-vinder Ron Howard og produceret af hans mangeårige partner, Oscar-vinder Brian Gazer.

Hovedrollen spilles fremragende af Russell Crowe som den skarpe matematiker John Nash, der står foran sit internationale gennembrud, da han bliver viklet ind i en mystisk sammensværgelse. Nu er det kun hans hengivne kone (spillet af Oscar-vinder Jennifer Connelly), der kan hjælpe ham i denne medrivende fortælling om mod, lidenskab og triumf.

Den10 Questions for the Dalai LamaDenA Beautiful MindDenEat Pray Love
DenFields of DreamsDenHeaven is for realDenMånen over kirsebærtræerne
DenPeaceful WarriorDenSamtaler med GudDenSeven Years in Tibet
DenSom I HimmelenDenStill AliceDenThe Celestine Prophecy -
Den Niende Indsigt
DenThe WayDenWhat the Bleep do we (k)now!? - Verden på hovedet